Musaka z pieczonych warzyw
- 1 pokrojony w grube plastry duży bakłażan;
- 2 pokrojone w grube plastry średnie cukinie;
- 1 pokrojona w talarki cebula;
- 2 grubo posiekane czerwone papryki z usuniętymi gniazdami nasiennymi;
- 2 grubo posiekane ząbki czosnku;
- 5 łyżek oliwy z oliwek;
- 1 łyżka posiekanego tymianku;
- sól;
- pieprz;
- 2 jajka;
- 300 ml greckiego jogurtu;
- 400 g krojonych pomidorów z puszki, z zalewą;
- 3-4 łyżki sera grana padano ( w oryginale było 55 g greckiej fety).
Przygotowanie:
W naczyniu do pieczenia układamy bakłażana, cukinię, paprykę, cebulę i czosnek. Wszystko to skrapiamy oliwą z oliwek i lekko mieszamy. Przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w temperaturze 220 stopni. Do momentu, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie ubijamy jajka z jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa są gotowe, wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Połowę warzyw układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pomidorami wraz z zalewą. Następnie układamy kolejną warstwę warzyw. Zalewamy mieszaniną jaj z jogurtem, a następnie posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku przez 45-60 minut, do momentu aż musaka będzie dobrze zrumieniona.
I gotowe! Smacznego!!!