czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasto Marchewkowe

19
05
2015

Do trzech razy sztuka 😉 (Ciasto MarchewkoweCiasto Marchewkowe).

Przepis z programu „ABC gotowania”. Zdaje się, że najlepszy. Ale musicie sprawdzić sami. Oczywiście troszkę zmodyfikowałam 😉

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki startej marchewki;
  • 0,5 szklanki startych owoców (jabłko, gruszka);
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka cukru brązowego (w przepisie było 1,5);
  • 1 szklanka oleju roślinnego;
  • 1,5  szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki krupczatki;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
  • 1 łyżeczka startej cytryny;
  • garść rodzynek lub żurawiny;
  • polewa z białej czekolady (gotowa, lub rozpuszczona biała czekolada);
  • migdały.

Wykonanie:

Najpierw łączymy wszystkie „sypkie” składniki. Mianowicie, przesiewamy mąki, dodajemy szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cytrynę oraz rodzynki. Mieszamy wszystkie składniki. Ścieramy marchewkę i owoce na tarce drobnej (ja dodałam jabłko). Dodajemy to do sypkich składników. Teraz czas na „mokre” składniki. Mieszamy jajka i olej (może być mikserem, lub ręczną trzepaczką. Dodajemy je do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy łopatką i przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia).

 Pieczemy ok 35-40 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku 180°C. Sprawdzamy patyczkiem (pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Na koniec polewamy białą czekoladą, posypujemy migdałami i zajadamy!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię