Ciasto Marchewkowe



Do trzech razy sztuka 😉 (Ciasto Marchewkowe, Ciasto Marchewkowe).
Przepis z programu „ABC gotowania”. Zdaje się, że najlepszy. Ale musicie sprawdzić sami. Oczywiście troszkę zmodyfikowałam 😉
Składniki:
- 2,5 szklanki startej marchewki;
- 0,5 szklanki startych owoców (jabłko, gruszka);
- 3 jajka;
- 1 szklanka cukru brązowego (w przepisie było 1,5);
- 1 szklanka oleju roślinnego;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 szklanki krupczatki;
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
- 1 łyżeczka startej cytryny;
- garść rodzynek lub żurawiny;
- polewa z białej czekolady (gotowa, lub rozpuszczona biała czekolada);
- migdały.
Wykonanie:
Najpierw łączymy wszystkie „sypkie” składniki. Mianowicie, przesiewamy mąki, dodajemy szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cytrynę oraz rodzynki. Mieszamy wszystkie składniki. Ścieramy marchewkę i owoce na tarce drobnej (ja dodałam jabłko). Dodajemy to do sypkich składników. Teraz czas na „mokre” składniki. Mieszamy jajka i olej (może być mikserem, lub ręczną trzepaczką. Dodajemy je do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy łopatką i przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Pieczemy ok 35-40 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku 180°C. Sprawdzamy patyczkiem (pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Na koniec polewamy białą czekoladą, posypujemy migdałami i zajadamy!
Smacznego!!!