Kasza gryczana w pomidorach
Witam Serdecznie po „krótkiej” przerwie 😉
Ostatnio stałam się mistrzynią w gotowaniu na czas 🙂 Średnio obiad przygotowuje 20 minut, jakoś tak czas nie pozwala mi na dłuższe pobyty w kuchni. Ale nie znaczy to, że jedzenie jest mniej smaczne. Dzisiaj jedno z takich mega szybkich dań. Specjalnie na życzenie mojego męża który jest fanem Kaszy Gryczanej (na marginesie bardzo zdrowej). Szybkie, smaczne i zdrowe!
- Kasza gryczana 2 torebki;
- 2 -3 łyżki oleju;
- 1 por(część biała);
- czosnek – 2-3 ząbki;
- Passata pomidorowa;
- papryka słodka;
- papryka ostra;
- sól;
- pieprz;
- śmietana – 2-3 łyżki;
- bazylia świeża.
Przygotowanie:
Na początek wstawiamy wodę na kaszę. Pora obieramy i kroimy w talarki. Czosnek kroimy, ścieramy jak lubimy. Gdy woda się gotuje wstawiamy kaszę, ale na dosłownie 7-8 minut. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pora i chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek, a kiedy się zarumieni dodajemy podgotowaną wcześniej kaszę. Smażymy wszystko przez chwilę. Dodajemy passatę pomidorową. Wszystko dusimy do momentu aż kasza będzie miękka (ok. 10-15 minut). Dodajemy przyprawy sól, pieprz, papryki. Gdy już doprawimy danie, dodajemy śmietanę. Gdy wszystko się zagotuje, wykładamy kaszę na talerz i posypujemy świeżą bazylią. I gotowe!
Smacznego!!!