Zapiekanka warzywna



Ciągle w tematyce bezmięsnej 😉 Na piątek akurat się przyda. Jedno z tych dań: otwórz lodówkę a powiem ci co jutro na obiad. A wczoraj u mnie w lodówce znalazłam 6 pieczarek, pora, cukinię, trochę sera żółtego i passatę pomidorową 😉 Do tego makaron i trochę kukurydzy i voilà! Zapiekanka warzywna! Dobra zapiekanka nie jest zła!
Składniki (3-4 porcje):
- 300 g makaronu;
- 6-7 pieczarek;
- 1 por (część biała);
- 1 cukinia;
- pół puszki kukurydzy;
- ser żółty – 10-20 dkg;
- 1 passata pomidorowa (500ml);
- 1,5 łyżeczki cukru;
- zioła dalmatyńskie;
- pieprz;
- papryka chilli;
- papryka słodka;
- sól;
- masło klarowane (może być olej, lub zwykłe masło).
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente (może być nawet twardszy). Pora kroimy w talarki. Pieczarki kroimy na kawałki. Cukinię myjemy i kroimy wraz ze skórą w talarki 0,5 cm. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła – wrzucamy pora i chwilę przesmażamy. Dodajemy pieczarki, solimy, pieprzymy i smażymy ok 10 minut. Do odparowania wody. Odkładamy pieczarki na bok. Na tej samej patelni podsmażamy kolejno cukinię każdy plasterek z obu stron. Odkładamy na bok. W garnku przygotowujemy sos. Passatę zagotowujemy, dodajemy trochę wody (następnym razem dodam szklankę więcej żeby było więcej sosu), przyprawiamy papryką chilli, cukrem, solą, pieprzem i ziołami. Połowę przestudzonego makaronu układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy dużą ilością sosu, układamy warstwę cukinii, następnie pieczarek, posypujemy połową kukurydzy, następnie druga warstwa makaronu, sosu, cukinii, pieczarek, kukurydzy. Jeszcze polewamy sosem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 20-25 minut. Na koniec posypujemy serem żółtym. I gotowe!
Smacznego!!!