Kasza gryczana z warzywami
Składniki (2 porcje):
- Kasza gryczana 2 torebki;
- 2 -3 łyżki oleju;
- 1 por(część biała);
- 1 marchewka;
- cukinia;
- papryka czerwona;
- czosnek – 2-3 ząbki;
- papryka słodka;
- papryka ostra;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
Na początek wstawiamy wodę na kaszę i w między czasie przygotowujemy warzywa. Pora obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek kroimy, ścieramy jak lubimy. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy na kawałki (takie jak lubimy – u mnie nie za duże). Rozgrzewamy olej na patelnie, wrzucamy pora i chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek, a kiedy się zarumieni dodajemy marchewkę i paprykę. Smażymy to aż warzywa będą prawie miękkie. Na koniec dodajemy cukinie (potrzebuje najmniej czasu). Smażymy wszystko razem jeszcze ok 10 minut. Na koniec przyprawiamy wszystko solą, pieprzem, paprykami. Gdy woda się zagotuje wstawiamy kaszę, należy pamiętać że kaszy nie należy rozgotowywać, bo będzie ciapa, a lepsza jest tzw. na sypko. Po ugotowaniu kaszy, odcedzamy ją i mieszamy z warzywami. I gotowe!
Smacznego!!!