Wątróbka w sosie pomidorowym
No dobrze może i będę potępiona przez tych którzy nie lubią wątróbki, ale co tam. Ja bardzo lubię, a jeszcze bardziej lubię próbować nowych smaków. No bo większości wątróbka kojarzy się duszona tylko z cebulą. A ja tak własnie z sosem pomidorowym, a co! Myślę że warto. A no i jeszcze jedno, wątróbkę można zastąpić śmiało piersią z kurczaka 😉
Składniki (2 porcje):
- wątróbka drobiowa – 50 dkg;
- cebula – 2-3 szt.;
- Passata pomidorowa – 250 ml;
- olej rzepakowy;
- sól;
- pieprz;
- cukier;
- mleko (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Wątróbkę należy najpierw opłukać, i jeśli mamy na to czas możemy ją wymoczyć w mleku (traci swoją goryczkę) około godziny. Odcedzamy na sitku i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej – ok 2-3 łyżek. Cebulę kroimy w talarki i wrzucamy na rozgrzany olej. Dusimy do momentu aż będzie miękka. Wrzucamy wątróbkę i wszystko razem smażymy, niedługo albowiem wątróbka szybko robi się miękka. Myślę że ok 10 minut wystarczy. Teraz wlewamy pomidorową passatę i czekamy aż się zagotuje. Na koniec doprawiamy,po pierwsze dodajemy cukier (1-2 łyżeczek, zależy od pomidorów czy są mocno kwaśne, u mnie starcza 1 łyżeczka), potem sól i pieprz. Do tego kasza kuskus i gotowe.
Smacznego!!!