Makaron z pieczarkami w kremowym sosie
Jak już pewnie zauważyliście jestem specjalistką w daniach, szybkich, prostych i śmiem powiedzieć zdrowych 😉 Z ciekawostek wyczytałam ostatnio, że uwaga pieczarki zwiększają odporność. Uwierzycie? No a zatem skoro tak jest, a pieczarki jak wiemy smaczne są to dziś i jutro będę taki właśnie makaronik zajadała. Makaron oczywiście pełnoziarnisty. A zatem ten kto na diecie śmiało może zajadać. tylko oczywiście wszystko z umiarem. Przepis na dwie porcje dla mnie, ale tak sobie myślę że mężczyzna zjadł by to na raz. No nic zapraszam raz jeszcze na pyszne dietetyczne danko.
Składniki (2 małe porcje):
- makaron razowy 140g;
- pieczarki – 300g;
- por;
- masło 2-3 łyżki;
- mały jogurt naturalny;
- serek typu almette – 80-100g;
- estragon;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente (istotne zwłaszcza dla tych którzy są na diecie). Pora kroimy w talarki, a pieczarki myjemy (ja nie obieram, czytałam kiedyś że smak jest lepszy, ale oczywiście pieczarki muszą być świeże) i kroimy na kawałki (wedle uznania). Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pora. Podsmażamy chwilę, wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości. W trakcie dodajemy sól , pieprz i suszony estragon. Gdy pieczarki są miękkie dodajemy jogurt naturalny i almette. Gdy serek się rozpuści sos jest gotowy. Podajemy z makaronem.
Smacznego!!!