Makaron bucatini z tuńczykiem
Zapewne nie jedna osoba w tym momencie zastanawia się co do do jasnej ciasnej za makaron, a może się mylę? Może to ja byłam w tyle? Dla mnie to zawsze był makaron dziurawe spaghetti 😉 Ale nie o makaron tu chodzi, bo można użyć makaronu jakiego tylko sobie życzycie. O sos tu chodzi moi mili, o sos właśnie. Standardowo czas przygotowania błyskawiczny, a efekt rewelacyjny. Aby się o tym przekonać zapraszam do kuchni!
Składniki (2 porcje):
- makaron – ok 300-400 gram;
- 2 puszki tuńczyka;
- 1 por (duży, biała część)
- czosnek – 2-3 ząbki;
- oliwki czarne (wedle uznania);
- śmietana – 1 szklanka;
- olej 1-2 łyżki;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
W garnku wstawiamy wodę. A gdy się zagotuje wstawiamy makaron. Gotujemy al dente. Pora kroimy na plasterki (zamiast pora można używać cebuli, ale dla mnie por jest lepszy bo delikatniejszy od cebuli). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pora, aż będzie miękki (podlewamy w między czasie wodą). Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do pora gdy jest już miękki. Teraz dodajemy tuńczyka i jeszcze chwilę przesmażamy. Teraz dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy oliwki pokrojone na kawałki. Odcedzamy makaron i polewamy sosem.
Smacznego!!!
Jadłam i polecam:)