Brokułowe puree
Z okazji … no właśnie z takiej okazji, że został mi jeden brokuł w lodówce a ziemniaki, ryż i kasza się skończyły 😉 Ale dzięki temu dowiedziałam się jakie pyszne może być brokułowe puree! Jakie zdrowe, jakie pięknie zielone i jakie pyszne chciałoby się krzyczeć!!! 😉 Ale to oczywiście dla fanów Pana Brokuła. Nie MasterChef, nie żaden Top Chef, dla mnie powinien powstać Fast Chef 😉 Bijemy rekordy Kochani, czas przygotowania ok. 10 minut 😉
Składniki (2-3 porcje):
- brokuł 400g (mniej więcej średniej wielkości brokuł);
- czosnek – 2-3 ząbki;
- mleko 1-2 łyżki;
- masło 1-2 łyżki;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
W garnku wstawiamy wodę. Rozdrabniamy brokuły na małe różyczki. Gdy wodą się zagotuje wrzucamy brokuła. Gotujemy, od momentu zagotowania wody 4 minuty. W tym czasie obieramy czosnek i ścieramy na tarce. Odcedzamy brokuła, dodajemy czosnek, masło, mleko. Miksujemy blenderem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czas stop! Gotowe!
Smacznego!