Omlet ze szpinakiem



Hmm…. Taki dłuższy urlopik mi się trafił 😉 Tak piszę na wypadek gdyby ktoś tęsknił. Przepis jeszcze sprzed „urlopu”. Ale świeży szpinak można kupić niezależnie od sezonu. Więc… Naleśniki jeżeli o mnie chodzi to raczej na ostro niż na słodko. A dzisiaj wersja nie ukrywam moja ulubiona, czyli ze szpinakiem. Polecam i życzę udanego gotowania i smacznego zajadania 😉
Składniki ciasta (2 sztuki):
- 2 jajka;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- woda,
- masło lub olej,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobinką soli. Dodajemy do żółtek mąkę, a następnie pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę wody i doprawiamy pieprzem i solą jeżeli ktoś jej używa, ja nie Na patelni rozpuszczamy masło, najlepiej z odrobiną oleju. Wylewamy nasz omlet na patelnię i delikatnie smażymy na nie za dużym ogniu. Podglądamy łopatką, jeżeli jest już upieczony, przerzucamy na drugą stronę. I gotowe!!!
Składniki farszu:
- 400 g szpinaku;
- śmietana 18% – wedle uznania – 0,5-1 szklanki;
- cebula;
- czosnek – 1-2 ząbki;
- ser żółty – wedle uznania – 15-25 dkg.
Przygotowanie:
Cebulę szatkujemy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju. Szpinak myjemy, szatkujemy i dodajemy do cebuli, przesmażamy ok 5 minut. Dodajemy czosnek starty na tarce i smażymy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i żółty ser. Omlet wypełniamy szpinakiem, a na koniec posypujemy żółtym serem.
Smacznego!!!