Kurczak w cieście



Miały być schabowe, ale bułki zabrakło, i dlatego kurczak w cieście. Tylko uwaga, dla odmiany jest to przepis mojego męża! Naprawdę pyszne, chrupiące na zewnątrz a soczyste w środku kurczaczki. Moje dzieci uwielbiają. Zjedzone wszystkie na raz! Polecam gorąco nie tylko na obiad, doskonałe również jako zimna przekąska jak przyjdą znajomi, z sosem czosnkowym pycha. Jak szybko, jak pysznie 😉
Składniki (3-4 porcje):
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka;
- 3/4 szklanki piwa;
- 1 szklanka mąki;
- 1 jajko;
- papryka słodka;
- sól;
- pieprz;
- olej.
Przygotowanie:
Pierś kroimy tak jak na kotlety, rozbijamy delikatnie, i przyprawiamy solą i pieprzem. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, wlewamy piwo i dodajemy paprykę słodką (2-3 łyżeczki). Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto powinno być gęstawe. Pierś kroimy na mniejsze kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Obtaczamy kurczaka w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy równo z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy,żeby olej obciekł. I jemy.
Smacznego!!!