czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kurczak w cieście

14
08
2014

Miały być schabowe, ale bułki zabrakło, i dlatego kurczak w cieście. Tylko uwaga, dla odmiany jest to przepis mojego męża! Naprawdę pyszne, chrupiące na zewnątrz a soczyste w środku kurczaczki. Moje dzieci uwielbiają. Zjedzone wszystkie na raz! Polecam gorąco nie tylko na obiad, doskonałe również jako zimna przekąska jak przyjdą znajomi, z sosem czosnkowym pycha. Jak szybko, jak  pysznie 😉

 

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka;
  • 3/4 szklanki piwa;
  • 1 szklanka mąki;
  • 1 jajko;
  • papryka słodka;
  • sól;
  • pieprz;
  • olej.

Przygotowanie:

Pierś kroimy tak jak na kotlety, rozbijamy delikatnie, i przyprawiamy solą i pieprzem. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, wlewamy piwo i dodajemy paprykę słodką (2-3 łyżeczki). Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto powinno być gęstawe. Pierś kroimy na mniejsze kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Obtaczamy kurczaka w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy równo z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy,żeby olej obciekł. I jemy.

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię