czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa czosnkowa

02
06
2014

Wymarzona na dzisiejszą pogodę, rozgrzewająca zupa czosnkowa. Kolejne danie dla członków klubu „Ziemniak moim przyjacielem” 😉 Do tego błyskawiczna jeżeli chodzi o czas przygotowania i bardzo syta. No bo że smaczna, to chyba oczywiste 😉

 

Składniki (1 porcja):

  • ser żółty – 2 grube plastry;
  • ziemniaki – 4 sztuki;
  • czosnek – 6-10 ząbków;
  • liść laurowy;
  • ziele angielskie – 2-3;
  • sól;
  • pieprz;
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy niedużą kostkę. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy warzywa na oleju. Przez około 5 minut. Zalewamy wszystko wodą (ilość w zależności od tego jak gęstą chcemy uzyskać zupę, ja zakryłam ziemniaki), dodajemy listek, ziele oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, około 25-30 minut. Wyjmujemy listek i ziele. Dokładnie ucieramy blenderem na krem. Dodajemy starty na tarce żółty ser (odrobinę zostawiamy do posypania na wierzch), mieszamy. Ewentualnie dosalamy lub dosypujemy pieprzu do smaku. Ponieważ gotowany czosnek traci na intensywności, w celu wzmocnienia smaku i aromatu zupy można dodać 1 lub 2 przeciśnięte ząbki świeżego czosnku, w ten sposób dostosowując jej intensywność do naszego gustu (choć ja osobiście nie dodawałam). Zupę przelewamy do talerza, podajemy posypaną serem i koperkiem (można również dodać grzanki).

Smacznego!!!

Komentarze 2 komentarze

Zupka pyszna, polecam i proszę o więcej takich przepisów:)

Szybki przepis a zupa pyszna:)

Napisz swoją opinię