czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Tosty z pomidorami

02
06
2014

Nie jest to co prawda danie popisowe, no bo cóż to za filozofia zrobić tosty z pomidorami, ale mimo to postanowiłam się z Wami podzielić tym banalnym przepisem. A dlaczego? Po pierwsze bo bardzo mi smakowało, a po drugie mamy tu przepis jak zrobić coś z niczego. Wystarczy chleb, może być już czerstwy, pomidor, trochę masła, czosnku i mamy to! W wersji na bogato możemy dodać żółty ser 😉 A po trzecie… fajne zdjęcia mi wyszły 🙂

Składniki (1 porcja):

  • 2 kromki chleba (u mnie razowy);
  • 1 pomidor;
  • 1 ząbek czosnku;
  • łyżeczka masła;
  • świeża bazylia;
  • sól;
  • pieprz;
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, a następnie solimy, pieprzymy, zalewamy odrobiną oliwy z oliwek i odstawiamy na chwilę (dosłownie 5 minut). Chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i opiekamy z jednej strony. W tym czasie pomidory rozgniatamy widelcem. Kroimy bazylię i dodajemy do pomidora. Chleb wyciągamy z piekarnika, drugą stronę smarujemy masłem i startym (lub przeciśniętym przez praskę) czosnkiem i opiekamy w piekarniku na złoty kolor. Gdy chleb jest gotowy nakładamy pomidora i zajadamy!!!

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię