Sałatka z mozzarellą i truskawkami
16
06
2014



Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Moja propozycja na dziś zapewne nieco Was zaskoczy, choć może i nie. No w każdym bądź razie ja truskawki w takim połączeniu jadłam po raz pierwszy. Szpinak, mozzarella, truskawki…. No i co wy na to? Z mojej strony tylko jedno słowo… PYCHA!!! Ach jeszcze jedna uwaga, najlepszy będzie szpinak o małych listkach, polecam ten z Lidla.
Składniki:
- szpinak 100g;
- truskawki 1 szklanka;
- oliwa z oliwek 1 łyżka;
- jogurt naturalny (lub śmietana) 6 łyżek;
- mozzarella 120g;
- pieprz;
- pestki słonecznika opcjonalnie.
Przygotowanie:
Szpinak przebieramy, starannie myjemy i osuszamy. Truskawki należy dokładnie wypłukać i osuszyć. Do miski wkładamy szpinak, truskawki i pokrojoną w kawałki mozarellę. Następnie przygotować sos z jogurtu (śmietany), oliwy z oliwek i pieprzu. Polewamy nim przygotowaną sałatkę. Można posypać wszystko pestkami słonecznika.
Smacznego!!!