czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa ze świeżych ogórków

18
05
2014

Pierwszy raz gotowałam i miałam troszkę wątpliwości, co do ogórków świeżych w zupie. Ale zupełnie niepotrzebnie. Zupa jest po prostu pyszna!!! Co prawda prawdziwa ogórkowa mojej mamy z kiszonych ogórków wciąż jest na miejscu pierwszym, ale zaraz po niej ta zupka. A zatem moi mili, mamy wiosnę, ptaszki śpiewają, wszystko rozkwita, pachnie, nie ma nic lepszego jak lekka zupka ogórkowa. Musicie spróbować!

 

Składniki (2 porcje):

  • bulion 3 szklanki;
  • 2 ziemniaki (najlepiej młode);
  • 1 cebula;
  • 4 zielone ogórki;
  • 1 łyżka masła;
  • 2-3 łyżki koperku;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.  W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki myjemy i kroimy w grubszą niż cebula kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i krótko przesmażamy. Dodajemy ogórki. Smażymy aż puszczą sok (3-5 min). Warzywa zalewamy gorącym wywarem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. W tym czasie odcedzamy ziemniaki i dodajemy do zupy wraz z koperkiem. Gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Przyprawiamy, a na koniec miksujemy (oczywiście jak ktoś nie jest zwolennikiem zup w postaci kremu może tego nie robić). Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię