czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa fasolowa ze szpinakiem

22
05
2014

Nie bardzo wiem jak mam zacząć, no bo kolejny raz zachwycać się, wychwalać pod niebiosa szpinak. Nie bardzo. A zatem może skupię się na fasoli, bo to właśnie ona gra pierwsze skrzypce w tej zupie. Fasola i majeranek. W dzieciństwie mój tata często gotował zupę fasolową, teraz jakoś tak rzadko się słyszy żeby ktoś ja robił. A warto, naprawdę warto pomijam jaka jest zdrowa, ale jaka pyszna! Szpinaku jest w zupie niewiele ale super przechodzi smakiem fasoli, majeranku i bulionu. Kolejne danie dla opornych i przeciwników szpinaku 😉 Ale moje gadanie na nic zda się, musicie po prostu spróbować!!!

Składniki (2 porcje):

  • 3 szklanki bulionu;
  • 100 g fasoli – piękny Jaś;
  • 2 marchewki;
  • 400 g szpinaku;
  • 3 cebule;
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego;
  • sól, pieprz;
  • majeranek.

Przygotowanie:

Suche ziarno fasoli namaczamy  poprzedniego dnia i gotujemy do miękkości. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.  Cebulę zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę.  Po 10 minutach wkładamy świeże, pokrojone liście szpinaku i ugotowaną fasolę i gotujemy wszystkie składniki jeszcze 5-10 minut. Dodajemy przyprawy i odstawiamy na kilka minut.

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię