czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zapiekanka ze szpinaku

17
05
2014

No to danie dla prawdziwych fanów szpinaku, nie ma tu ani makaronu, ani ryżu, ani ziemniaczka. Zapiekanka składa się głównie ze szpinaku. Co mnie oczywiście nie przeszkadza absolutnie, bo ja jestem maniaczką szpinaku. Dlatego też przepis ten dedykuję takim samym maniakom jak ja. I niech nam wszystkim będzie Zielono 😉

 

Składniki (2 porcje):

  • szpinak 400 gram;
  • szynka wieprzowa – 4plastry;
  • ser żółty – 2 plastry;
  • 2 jajka;
  • czosnek – 2-4 ząbki;
  • masło 2 łyżki;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Szpinak myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki, jeżeli jest taka potrzeba a następnie blanszujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Po tym czasie odcedzamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Masło rozgrzewamy na patelni. Dodajemy czosnek i chwilę przesmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy szpinak, solimy, pieprzymy i smażymy ok 10 minut. W tym czasie wędlinę i ser żółty kroimy w kostkę i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na to wszystko wykładamy szpinak. Łyżką robimy dwa wgłębienia i wbijamy w nie jajka, każde oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż jajko się zetnie (10 minut będzie lejące się żółtko, 15 ścięte). Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię