czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Spaghetti z mięsem i warzywami

16
05
2014

Taki mój pomysł na makaron spaghetti z mięsem mielonym. Żeby troszkę urozmaicić, nie tylko pomidory i mięso ale jeszcze jakieś warzywka. Robiłam ten makaron jeszcze zanim wynaleziono cudowne Fixy i takie tam inne cuda w proszku, czy też w słoiku. Jest pycha i zdrowo no i chyba smacznie skoro nawet moja córka cały talerz takiego makaronu potrafi zjeść. No i jest to świetny sposób na przemycenie czegoś zdrowego 😉 Zresztą musicie sami spróbować żeby się przekonać.

 

Składniki (2-3 porcje):

  • makaron spaghetti 300-500g,
  • 250g mięsa mielonego,
  • 2 -3 łyżki oleju,
  • 1 por(część biała),
  • 1 cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • pół dużego selera (lub jeden mały),
  • puszka pomidorów,
  • czosnek – 2-3 ząbki,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia, oregano,
  • parmezan,

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę i pora obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę i selera obieramy i ścieramy na race o grubych oczkach.  Czosnek kroimy, ścieramy jak lubimy. Pomidory rozgniatamy, lub kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę i pora i chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek, a kiedy się zarumieni dodajemy mięso. Smażymy to aż mięso będzie miękkie. Teraz dodajemy pozostałe warzywa (marchewkę, seler) i smażymy do momentu aż warzywa będą miękkie, podlewamy je w tym czasie wodą. Na koniec gdy warzywa są miękkie dodajemy pomidory i jeszcze wszystko dusimy około 10 minut. Na koniec przyprawiamy wszystko solą, pieprzem, papryką, bazylia,oregano oraz odrobina cukru (dosłownie pół łyżeczki). Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Wykładamy makaron, nakładamy sos i posypujemy parmezanem. Lub po prostu żółtym serem.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię