Pikantna zupa pomidorowa
Co prawda zatytułowałam Zupa, ale tak naprawdę chyba powinno się nazywać potrawka. Tylko czym tak naprawdę jest potrawka? No właśnie potrawka to danie z mięsa, a tu go niestety, czy tez stety nie mamy. Niech więc już zostanie ta zupa. Kolejna wersja zupy pomidorowej, już się chyba pogubiłam ile ich mam na blogu. Ale co tam, będzie jeszcze jedna! 😉 A ta jest naprawdę pyszna. Ze specjalną dedykacja dla mojej siostry, która uwielbia ziemniaki!!! Tak tak, bo to jest zupa pomidorowa z ziemniakami! Koniecznie musicie spróbować!
Składniki (2 porcje):
- 2 ziemniaki;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- puszka pomidorów;
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego;
- 2 szklanki bulionu (ja wlewam 2 szklanki wody i dodaję kostkę rosołową, no chyba że mam rosół ;-));
- słodka papryka;
- ostra papryka;
- tymianek;
- pieprz;
- sól.
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w plasterki, cebulę w talarki, a czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Wszystko to smażymy około 10 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy całą zawartość patelni do garnka z bulionem, dodajemy pomidory, koncentrat, paprykę, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i gotujemy ok 40 minut. Do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem możemy posypać pietruszką zieloną, lub udekorować świeżą bazylią.
Smacznego!!!