Omlet ze szpinakiem i papryką



No chyba nic lepszego na moje śniadanko nie mogłabym sobie wymarzyć. Po pierwsze omlet, po drugie szpinak no i po trzecie SZPINAK!!! 😀 No bo nie wiem czy wy wiecie, ale wiosenny sezon szpinakowy w pełni! Zresztą nie da się chyba nie zauważyć. W warzywniaku, na ryneczku, nawet w Lidlu! Nie pozostaje nam nic innego jak tylko go jeść 😉 No a jak ktoś nie lubi szpinaku, no to niech sobie zamiast niego jakieś inne warzywko wrzuci do omlecika! I tez będzie dobrze 😉
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka;
- pół papryki;
- szpinak – 50g;
- czosnek 1 ząbek;
- olej rzepakowy;
- mąka pszenna 1 łyżka;
- sól.
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w niewielka kostkę. Liście szpinaku musimy opłukać, odcinamy ogonki, jeżeli liście są nieduże (Lidl) nie kroimy, natomiast taki szpinak z ryneczku warto poszatkować. Czosnek obieramy, siekamy lub przeciskamy przez praskę. Szpinak przesmażamy na oliwie. Dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Żółtka oddzielamy od białek, które następnie ubijamy na sztywną pianę z odrobina soli. Teraz łączymy białka z mąką i żółtkami. Dodajemy paprykę i szpinak. Mieszamy wszystko. Na tą samą patelnię, co był przesmażany szpinak, dodajemy odrobinę oleju i gdy patelnia jest gorąca wlewamy masę jajeczną. Poruszamy patelnią tak, by masa równomiernie się rozlała. Omlet smażymy na małym ogniu około 5 minut,z każdej strony, aż jajka się zetną. I śniadanko gotowe! Do tego świeży pomidorek i zajadamy!
Smacznego!!!
Wygląda pysznie, spróbuję na pewno:)