czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kremowe szwedzkie klopsiki

18
05
2014

Klopsiki z wołowiny. Rzadko robię coś z wołowiny, choć w sumie nie wiem dlaczego. Wydaje się, że przygotowuje się wszystko dłużej, choć tak naprawdę wcale tak nie jest. A mięso naprawdę pycha. No i standardowo obiecuje sobie, że będę ją robiła częściej. A jak będzie hmm… sami wiecie. Choć może tym razem? Polecam zwłaszcza dla tych co mają niedobory żelaza, nie ma nic lepszego niż wołowinka. Możecie mi wierzyć znam się na tym 😉

 

Składniki (2 porcje):

  • mięso mielone wołowe – 250 gram;
  • bułka tarta – 2-3 łyżki;
  • cebula;
  • jajko;
  • jogurt naturalny;
  • masło – 1-2 łyżki;
  • olej rzepakowy;
  • koperek – 2-3 łyżki;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Do miski wkładamy mięso,  bułkę tartą, sól, pieprz i startą cebulę, następnie wbijamy jajo. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Myślę że około 20 minut. Gdy klopsiki są gotowe odsączamy je z nadmiaru tłuszczu papierem ręcznikowym. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy jogurt, koperek i trochę soli i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu.Wkładamy klopsiki do sosu i chwilę dusimy. Podajemy z surówką, ziemniakami lub kaszą.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię