Kremowe szwedzkie klopsiki
Klopsiki z wołowiny. Rzadko robię coś z wołowiny, choć w sumie nie wiem dlaczego. Wydaje się, że przygotowuje się wszystko dłużej, choć tak naprawdę wcale tak nie jest. A mięso naprawdę pycha. No i standardowo obiecuje sobie, że będę ją robiła częściej. A jak będzie hmm… sami wiecie. Choć może tym razem? Polecam zwłaszcza dla tych co mają niedobory żelaza, nie ma nic lepszego niż wołowinka. Możecie mi wierzyć znam się na tym 😉
Składniki (2 porcje):
- mięso mielone wołowe – 250 gram;
- bułka tarta – 2-3 łyżki;
- cebula;
- jajko;
- jogurt naturalny;
- masło – 1-2 łyżki;
- olej rzepakowy;
- koperek – 2-3 łyżki;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
Do miski wkładamy mięso, bułkę tartą, sól, pieprz i startą cebulę, następnie wbijamy jajo. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Myślę że około 20 minut. Gdy klopsiki są gotowe odsączamy je z nadmiaru tłuszczu papierem ręcznikowym. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy jogurt, koperek i trochę soli i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu.Wkładamy klopsiki do sosu i chwilę dusimy. Podajemy z surówką, ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!!!