Krem ze szparagów
Modnie i na czasie szparagi. Sezon szparagowy w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Ja szczerze mówiąc nie jestem specjalistą jeżeli chodzi o szparagi, prawdę mówiąc gotowałam je chyba 4 razy w życiu. Ale jak to mówią lepiej późno niż później, lub wcale! 😉 I właśnie teraz w tym pięknym i dobrym 2014 roku będziemy gotować szparagi! Zacznijmy od kremu ze szparagów. Delikatny i smaczny. No a że zdrowy to chyba nie muszę mówić? Ja robiłam z białych szparagów, bo… akurat były w promocji, ale słyszałam że z zielonych lepszy!
Składniki (2 porcje):
- szparag 10 szt.;
- pół pora – biała część;
- 3 ziemniaki;
- 4 szklanki bulionu;
- 1 łyżka masła;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego;
- estragon;
- natka pietruszki;
- gałka muszkatołowa;
- cukier;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Por czyścimy i kroimy w talarki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki i estragon (jeżeli mamy świeży) siekamy. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na kawałki. Rozgrzewamy w rondelku masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy ziemniaki i szparagi i smażymy około 5 minut. Teraz warzywa zalewamy bulionem, dodajemy estragon i gotujemy 20 min. Dodajemy natkę doprawiamy so smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką. Na koniec dodajemy jogurt i po zagotowaniu zupę miksujemy. I gotowe!
Smacznego!!!