Indyk w musztardzie
Jak ktoś lubi kurczaka, a w dzisiejszych czasach chyba nie spotkałam się z osoba która go nie lubi (no oczywiście nie liczę wegetarian), to lubi i indyka. Choć to nie jest to samo, oczywiście, ale podobne smaki. Indyk jest bardziej wyrazisty i wydaje mi się że smaczniejszy nawet niż kurczak. A jeżeli ktoś jest na diecie, nie ma nic lepszego! A zatem Kochani, jedzmy indyka bo warto! 😉 Dzisiaj pierś z indyka w musztardzie. Dość wyrazista potrawa, ale chyba tez o to między innymi w kuchni chodzi.
Składniki (1 porcja):
- pierś z indyka 150g;
- olej rzepakowy;
- musztarda 3 łyżki;
- 1 cebula;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i szatkujemy w tzw. pióra. Indyka oprószamy sola i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni na oleju. Na indyka wrzucamy cebulę i to wszystko podsmażamy około 10 minut. Przekładamy indyka do naczynia żaroodpornego. A do cebuli dodajemy musztardę, mieszamy wszystko a następnie przekładamy do naczynia z indykiem. Wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Do momentu aż indyk będzie miękki. Podajemy z ziemniakami, surówką, czy tez jak ja z ogórkiem konserwowym 😉
Smacznego!!!