Delikatne szaszłyki
Już pewnie nie jeden z Was rozpoczął sezon grillowy. W weekend jak byłam w parku, wszędzie unosił się zapach smażonej kiełbaski. No właśnie, kiełbaska, tłuściutki karczek, boczek, czy inne „zdrowe” przysmaki z grilla. A moja propozycja, nie tylko na grilla, można również swobodnie upiec te szaszłyki w piekarniku, to delikatne szaszłyki, w których stawiam na warzywka!!! I proszę mi tu nie kręcić głowami, bo ja nie mówię karczkowi nie, ale troszkę warzywek nam nie zaszkodzi. A są naprawdę smaczne i jadalne, nawet przez zagorzałych przeciwników mięsa. Mam dowód i jak będzie potrzeba nie zawaham się go użyć 😉 Zagorzała przeciwniczka cukinii wcinała! Więc Wam na pewno też posmakuje 😀
Składniki (8 szaszłyków):
- pierś z kurczaka – 150g;
- pomidorki koktajlowe – 16szt.;
- 1 cukinia;
- 1 cebula;
- papryka czerwona;
Marynata:
- łyżeczka kolendry suszonej – trzeba ziarna rozgnieść;
- łyżeczka gorczycy – rozgnieść;
- pół łyżeczki bazylii;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- sól;
- pieprz;
- 1 łyżeczka vegety;
- olej.
Przygotowanie:
Przygotować marynatę, poprzez zmieszanie wszystkich składników. Cukinię umyć i pokroić w talarki, paprykę, mięso pokroić w kawałki. Cebulę również w talarki. Pomidorki umyć. Wszystkie składniki szaszłyków obtaczamy w marynacie ( za wyjątkiem pomidorów) i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie nadziewamy na patyczki do szaszłyków, kolejność dowolna. I smażymy na grillu, lub pieczemy w piekarniku (aż mięso będzie miękkie).
Smacznego!!!