Botwinka
Smak dzieciństwa, a przynajmniej jeden ze smaków. Botwinka. No i to jest najlepszy czas na taka zupkę. Dzisiaj będzie botwinka w wersji light. Bez śmietany i bez mięska. Ale nie znaczy to że gorsza. Bo w Botwince wcale nie o mięso i śmietanę chodzi, ale o buraki i te”dziwne liście” jak to mówi moja córka. A te liście są najlepsze, chyba się ze mną zgodzicie? Lekko, zdrowo, kolorowo!
Składniki (2 porcje):
- 1 marchewka;
- pół pietruszki;
- 2 ziemniaki;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki koperku;
- 2 jajka na twardo;
- 1 łyżka masła;
- sok z cytryny;
- sól;
- pieprz;
- 1 pęczek botwinki.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Buraczki odcinamy, czyścimy i kroimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Warzywa zalewamy wodą (ilość w zależności od tego jaką gęsta zupę chcemy otrzymać ( ja wlałam ok 2-3 szklanek). Dodajemy masło i gotujemy około 15-20 minut.. Jajka gotujemy na twardo, gdyż na koniec dodamy po jednym na porcję. Botwinkę musimy dokładnie opłukać. Następnie osobno szatkujemy ogonki a osobno liście. Koperek płuczemy i siekamy. Gdy warzywa są prawie miękkie do zupy dodajemy ogonki z botwinki i koperek. Gotujemy ok 10 minut. A na koniec dodajemy poszatkowane liście i gotujemy jeszcze ok 10 minut.Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Zupę nalewamy do miski i posypujemy jajkiem.
Smacznego!!!