czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Botwinka

17
05
2014

Smak dzieciństwa, a przynajmniej jeden ze smaków. Botwinka. No i to jest najlepszy czas na taka zupkę. Dzisiaj będzie botwinka w wersji light. Bez śmietany i bez mięska. Ale nie znaczy to że gorsza. Bo w Botwince wcale nie o mięso i śmietanę chodzi, ale o buraki i te”dziwne liście” jak to mówi moja córka. A te liście są najlepsze, chyba się ze mną zgodzicie? Lekko, zdrowo, kolorowo!


Składniki (2 porcje):

  • 1 marchewka;
  • pół pietruszki;
  • 2 ziemniaki;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki koperku;
  • 2 jajka na twardo;
  • 1 łyżka masła;
  • sok z cytryny;
  • sól;
  • pieprz;
  • 1 pęczek botwinki.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy  w kostkę. Buraczki odcinamy, czyścimy i kroimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Warzywa zalewamy wodą (ilość w zależności od tego jaką gęsta zupę chcemy otrzymać ( ja wlałam ok 2-3 szklanek). Dodajemy masło i gotujemy około 15-20 minut.. Jajka gotujemy na twardo, gdyż na koniec dodamy po jednym na porcję. Botwinkę musimy dokładnie opłukać. Następnie osobno szatkujemy ogonki a osobno liście. Koperek płuczemy i siekamy.  Gdy warzywa są prawie miękkie do zupy dodajemy ogonki z botwinki i koperek. Gotujemy ok 10 minut. A na koniec dodajemy poszatkowane liście i gotujemy jeszcze ok 10 minut.Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Zupę nalewamy do miski i posypujemy jajkiem.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię