Zupa pomidorowa z porem i chilli



Choć tak naprawdę nie wiem czy powinnam nazywać to zupą, bo to raczej konsystencja taka jak potrawka. Ale niech juz zostanie zupa, jak dolejecie więcej wody lub bulionu będzie zupa. Ale nie konsystencja jest tu ważna, bo smak kochani. Naprawdę pychotka wyszła z tej zupy potrawki 😉 Po prostu pychotka i do tego sycąca niezwykle. To jedno z tych dań, które mnie totalnie zaskakują. Robię bo na przykład akurat lista składników odpowiada, lub jak w tym przypadku były w rozpisce, jednym słowem robię bo muszę. Nastawienie na dzień dobry, szału nie będzie, a tu taka niespodziewanka! Gorąco polecam w ten piękny, słoneczny i nie zapominajmy Pierwszy Dzień Wiosny!!!
Składniki:
- 1 por – część biała;
- papryczka chilli – może być świeża, ja użyłam w proszku;
- pomidory w puszce – 2 szklanki;
- jogurt naturalny 2 łyżki;
- ryż brązowy (może być zwykły) – 60 gram;
- cukier 0.5 łyżki;
- olej rzepakowy 1 łyżka;
- oregano;
- kolendra;
- kmin rzymski;
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pora oczyścić, przeciąć na pół i pokroić w talarki. Zioła umyć i poszatkować (oczywiście pomijamy jeżeli są suszone). Rozgrzewamy olej, wrzucamy pory i chilli, doprawiamy kminem rzymskim, a następnie smażymy przez około 5 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pomidory (wcześniej je zmiksowałam, można rozgnieść), zioła i wlewamy 1-2 szklanki wody. Generalnie w przepisie ryż trzeba było ugotować osobno i jeżeli chcecie możecie tak to zrobić, ja jednak wrzuciłam go do zupy i gotował się ze wszystkim. Zajęło mi to co prawda trochę więcej czasu, ale warto było. Doprawiamy do smaku 1/2 łyżeczki cukru, solą, pieprzem i gotujemy 20 min. Jogurt mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy, wlewamy do garnka i gotujemy 2 min. I gotowe, zajadamy!
Smacznego!!!