Schab z porami i pomidorami
25
03
2014
Żeby nie było, że w mojej diecie tylko kurczak i kurczak. Dzisiaj schab, trochę inaczej niż zwykle. Nie w całości, nie w postaci kotletów, a w postaci potrawki. Zawsze to lepiej brzmi jak ktoś zapyta co jadłeś, nie jakieś nudne schabowe, a potrawkę ze schabu powiecie! 🙂 No a poza tym, że ładnie brzmi to do tego pysznie smakuje. No i robi się dość szybko i prawie samo. A jak ktoś nie lubi schabu, zawsze może użyć kurczaka 😉
Składniki (1 porcja):
- schab 100 gram;
- 1 por (część biała);
- 2 pomidory;
- 1 ząbek czosnku;
- olej rzepakowy;
- 1 kieliszek wina wytrawnego;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pora kroimy na kawałki, natomiast schab w kostkę. Na patelni podsmażamy schab, posiekany czosnek i pora. Dodajemy pomidory i wino i dusimy pod przykryciem ok 35-40 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!!!