czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Schab z porami i pomidorami

25
03
2014

Żeby nie było, że w mojej diecie tylko kurczak i kurczak. Dzisiaj schab, trochę inaczej niż zwykle. Nie w całości, nie w postaci kotletów, a w postaci potrawki. Zawsze to lepiej brzmi jak ktoś zapyta co jadłeś, nie jakieś nudne schabowe, a potrawkę ze schabu powiecie! 🙂 No a poza tym, że ładnie brzmi to do tego pysznie smakuje. No i robi się dość szybko i prawie samo. A jak ktoś nie lubi schabu, zawsze może użyć kurczaka 😉

 

Składniki (1 porcja):

  • schab 100 gram;
  • 1 por (część biała);
  • 2 pomidory;
  • 1 ząbek czosnku;
  • olej rzepakowy;
  • 1 kieliszek wina wytrawnego;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pora kroimy  na kawałki, natomiast  schab  w kostkę. Na patelni podsmażamy schab, posiekany czosnek i pora. Dodajemy pomidory i wino i dusimy pod przykryciem ok 35-40 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię