czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Rolada szpinakowa z łososiem

19
03
2014

Rolada szpinakowa (nie wiem czy to tak się powinno nazywać bo mi tu na czerwono się świeci, ale co tam, niech tak już zostanie). Myślę, że szpinak w tej postaci będzie smakował nie tylko jego zwolennikom, ale również przeciwnikom. To jedna sprawa, kolejna to taka, że nie jest to danie szybkie i łatwe, jak większość z moich dań. Jedno się nie zmieniło na pewno zdrowe ;-). No i na koniec muszę powiedzieć jeszcze jedną rzecz, najważniejszą, a mianowicie nie spod moich rączek wyszło to cudeńko :-(. Ja jedynie obserwowałam (no i winko popijałam, ale o tym cicho sza 😉 ). Zamieszczam oczywiście za zgodą autorki 😉 Dziękuję Aga, za towarzystwo, winko no i roladkę, wszystkim smakowała!!!!

 

Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego, rozdrobnionego;
  • 2 opakowania serka typu almette – chrzanowego (może być naturalny i wtedy doprawiamy chrzanem);
  • mąka – 2 łyżki;
  • 2 jajka;
  • opakowanie łososia wędzonego – 200g;
  • sól, pieprz,
  • czosnek – 2-3 ząbki;
  • bazylia;

Przygotowanie:

Szpinak dusimy na patelni i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią (można dodać masło jak ktoś lubi). Następnie szpinak pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy już jest chłodny, dodajemy do niego mąkę i żółtka. Z białek ubijamy pianę i łączymy ze szpinakiem. Na dużej blasze układamy papier do pieczenia i wykładamy masę szpinakową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 10-15 minut. Po upieczeniu, czekamy chwilę aż wystygnie i oddzielamy papier od ciasta. Pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz ciasto smarujemy serkami almette i układamy łososia. Zwijamy wszystko, a na koniec roladę  zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje dnia następnego!

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię