Pomidorowa z serem i grzankami
Ja wiem wiem, że co drugie danie piszę że jest mega szybkie, ale to… to kochani jest po prostu torpeda. Jak ktoś mi poda przepis na coś równie szybkiego i smacznego, stawiam lody! Czas przygotowania 12-15 minut!!! A zupka, po prostu palce lizać! Pyszna, aromatyczna, rozgrzewającą po prostu bajka, czegóż można więcej pragnąć od potrawy!!! Ja podałam z grzankami, ale idealne będą również małe zapiekanki z serem i masełkiem czosnkowym… ach…
Składniki:
- bulion 1 szklanka;
- masło 1-2 łyżki;
- ser żółty5-6 łyżek;
- natka pietruszki – wedle uznania;
- koperek – wedle uznania;
- passata (sos) pomidorowa 3 – 4 szklanki;
- świeża lub suszona bazylia;
- pieprz;
- sól;
- grzanki (3 kromki chleba, angielki co lubicie).
Przygotowanie:
Passatę wlewamy do garnka. Dodajemy masło,bulion, bazylię, natkę, oraz koperek. Gotujemy 10 minut. W tym czasie robimy grzanki, ja użyłam chleba razowego, kroimy w kostkę i opiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą rumiane. Wyciągamy i czekamy aż ostygną. Przyprawiamy zupę solą, pieprzem (czasami gdy jest bardzo kwaskowa można dodać łyżeczkę cukru). Na koniec ciągle mieszając, wsypujemy ser starty na tarce. Zdejmujemy z ognia, dekorujemy świeżą bazylią posypujemy grzanki i już!!!
Smacznego!!!
Jestem najedzona po stokroc…