Placuszki cukiniowe



Na specjalne zamówienie wstawiam przepis na placuszki z cukinii. Które notabene od jakiś dwóch tygodni (czyli od momentu kiedy zjadłam je po raz pierwszy) są na miejscu pierwszym na mojej liście kulinarnych bestselerów 😉 I kto by pomyślał, a jakie zdrowe!!! A jakie smaczne!!! No i jeszcze jedna ciekawostka jak ktoś zatrzymuje wodę w organizmie, idealne!!! (chyba się starzeję… o czym ja piszę). No nic w każdym razie PYCHA!!!
Składniki (2 porcje):
- cukinia 2 sztuki;
- 2 jajka;
- ser żółty tarty 2-3 łyżki;
- bułka tarta 2-4 łyżek;
- koperek 2 łyżki;
- olej rzepakowy;
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i bez obierania ścieramy na grubej jarzynowej tarce, wkładamy do durszlaka, solimy i po około godzinie możliwie dokładnie odciskamy. Do cukinii dodajemy jajko, sól, pieprz, starty ser i mieszamy. Dodajemy po trochu bułkę tartą, mieszając, aby nie wsypać jej zbyt wiele. Ciasto powinno być dość rzadkie, ale nie lejące. Na patelni rozgrzewamy oliwę do smażenia, nakładamy ciasto łyżką i formujemy nią placuszki. Upieczone z obu stron placuszki kładziemy na kuchennym papierowym ręczniku, aby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu. Gotowe!
Smacznego!!!