Pizzerinki z pomidorem i mozzarellą



No a teraz, że tak powiem wersja damska 😉 Choć chłopcy tą też się zajadali, no i moja córa wcinała ze smakiem. Takie troszeczkę w stylu włoskim. Doskonałe na imprezkę czy też tak po prostu na kolację czy przekąskę. Squisito!!! 😛
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 2 dkg drożdży;
- 2/3 szklanki wody gotowanej;
- 1/4 szklanki oleju;
- szczypta soli.
Filling:
- mozzarella 120g;
- 2 pomidory;
- zioła ulubione (prowansalskie, bazylia, oregano);
- oliwa z oliwek;
- ketchup.
Sos:
- 2 łyżki majonezu;
- 2 łyżki śmietany;
- 1 łyżka ketchupu;
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto, a w tym celu ugniatamy mąkę, z solą, olejem i drożdżami rozpuszczonymi w wodzie. Ciasto odstawiamy na bok i w tym czasie przygotowujemy wypełnienie, a nie jest to w tym przypadku skomplikowane, zaledwie pokrojenie pomidora i mozzarelli w talarki. Z ciasta formujemy małe pizze, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Układamy plasterek pomidora, jego też delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. I pieczemy około 10-15 minut. W tym czasie robimy sos. Mieszamy wszystkie składniki sosu (czosnek ścieramy na tarce). Gdy pizzerinki są upieczone układamy mozzarellę i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika, żeby ser się rozpuścił. Na to listek świeżej bazylii, sosik i ach….zajadamy!
Smacznego!!!