Panierowana wątróbka drobiowa



No to teraz zdrowo na 100% dla wszystkich, bomba żelaza, ale czy smacznie to chyba już tylko dla niektórych. No dla mnie na pewno tak, a czy dla was to już sami musicie odpowiedzieć. Bo co tu dużo gadać, wątróbkę lubią ale tylko niektórzy. A ci którzy nie lubią , hmm… no to nie zrobią. Zazwyczaj wątróbkę robi się z cebulką, przynajmniej u mnie w domu tak było. Było ale się skończyło. Odkąd wzięliśmy ten przepis. I ciekawostka, w takiej postaci moja siostra która krótko mówiąc nie przepada za wątróbką, zjada, mało tego nawet jej smakuje 😉
Składniki (4 porcje):
- wątróbka drobiowa – 80dkg;
- mleko;
- jajko;
- 1 łyżka mąki;
- bułka tarta;
- olej rzepakowy;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
Wątróbkę należy najpierw opłukać, i jeśli mamy na to czas możemy ją wymoczyć w mleku (traci swoją goryczkę) około godziny. Odcedzamy na sitku. Teraz na patelni rozgrzewamy olej, wątróbkę obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce i smażymy. Nie trwa to zbyt długo gdyż wątróbka szybko robi się miękka. O jednym trzeba pamiętać solimy i pieprzymy już po upieczeniu (gdy zrobimy to jak jest surowa stwardnieje). I tu kolejna zaleta takiego dania, super szybkie! 😉 Podajemy z surówką, ziemniaczkami, kaszą z czym macie ochotę!
Smacznego!!!