czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Panierowana wątróbka drobiowa

20
03
2014

No to teraz zdrowo na 100% dla wszystkich, bomba żelaza, ale czy smacznie to chyba już tylko dla niektórych. No dla mnie na pewno tak, a czy dla was to już sami musicie odpowiedzieć. Bo co tu dużo gadać, wątróbkę lubią ale tylko niektórzy. A ci którzy nie lubią , hmm… no to nie zrobią. Zazwyczaj wątróbkę robi się z cebulką, przynajmniej u mnie w domu tak było. Było ale się skończyło. Odkąd wzięliśmy ten przepis. I ciekawostka, w takiej postaci moja siostra która krótko mówiąc nie przepada za wątróbką, zjada, mało tego nawet jej smakuje 😉

Składniki (4 porcje):

  • wątróbka drobiowa – 80dkg;
  • mleko;
  • jajko;
  • 1 łyżka mąki;
  • bułka tarta;
  • olej rzepakowy;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Wątróbkę należy najpierw opłukać, i jeśli mamy na to czas możemy ją wymoczyć w mleku (traci swoją goryczkę) około godziny. Odcedzamy na sitku. Teraz na patelni rozgrzewamy olej, wątróbkę obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce i smażymy. Nie trwa to zbyt długo gdyż wątróbka szybko robi się miękka. O jednym trzeba pamiętać solimy i pieprzymy już po upieczeniu (gdy zrobimy to jak jest surowa stwardnieje). I tu kolejna zaleta takiego dania, super szybkie! 😉 Podajemy z surówką, ziemniaczkami, kaszą z czym macie ochotę!

Smacznego!!!

 

Napisz swoją opinię