czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Paluszki rybne z dorsza

20
03
2014

Rybka troszkę inaczej. A może nawet bardziej niż troszkę. No bo jadł z was ktoś rybkę w panierce z kaszki kuskus? A właśnie. Pewnie nie. A ja jadłam i wam też radzę spróbować. Chyba nie muszę pisać że pycha, bo wszystko co umieszczam na blogu jest pyszne (oczywiście jest to zdanie moje i mojego brzuszka, no dobra czasami też kilku innych brzuszków 😉 ) A dorsz bo chudy i mój ulubiony, ale wy możecie oczywiście innej rybki użyć. Dobra kończę pisanie, bo jakoś nie mam dzisiaj weny, chyba Wiosna ??? 🙂

 

Składniki (2 porcje):

  • kasza kuskus 40 gram;
  • bulion 0,5 szklanki;
  • masło 1 łyżka;
  • dorsz 300 gram;
  • mąka pszenna ok 2 łyżki;
  • 1 jajko;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Umieścić kaszkę kuskus w naczyniu z przykrywką, zalać ją gorącym bulionem (w moim przypadku, aż wstyd przyznać pół szklanki wody i 1/4 kostki rosołowej), przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy masło i mieszamy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. Teraz czas na rybkę, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie obtaczamy w mące, później w jajku , a na koniec w mieszance z kaszką kuskus. W międzyczasie można włączyć piekarni i nagrzać do temperatury 180 stopni, a gdy wszystkie kawałki ryby są gotowe, układamy na blasze (naczynie którego używacie do pieczenia) i pieczemy w piekarniku aż ryba będzie miękka, ok 10-15 minut. Nie można piec za długo żeby panerka nie była zbyt twarda. Podajemy na gorąco, ja z warzywkami (wszystko co miałam w lodówce 😉 ) I zajadamy!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię