Krem z cukinii
Krem z cukinii… no i co nie bardzo Wam odpowiada? Ale, że co? Że z cukinii? Powiem jedno jak dostaniecie taką zupkę na talerzu, nie wiedząc z czego ona jest, stawiam stówę że nikt nie zgadnie z czego ona jest! (No może oprócz Magdy Gessler, która wie wszystko;-)) To będzie chyba jedna z moich ulubionych zup, ostatnio zachwycałam się tak kremem z pieczarek, a było to jakiś czas temu. A kolorek, po prostu bajka!
Składniki (2 porcje):
- 1 cukinia;
- cebula;
- czosnek – 2 ząbki;
- bulion – 2 szklanki;
- masło 1-2 łyżki;
- natka pietruszki;
- koperek;
- liść laurowy;
- sól;
- pieprz;
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Najpierw cukinię trzeba obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać, a czosnek zetrzeć na tarce. Na rozgrzane w rondelku masło wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy przez około 5 minut, a następnie dodajemy cukinię, liść laurowy, bulion i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min, aż cukinia zmięknie. Wyławiamy liścia i miksujemy zupkę. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką i koperkiem.
Smacznego!!!