czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Krem z cukinii

23
03
2014

Krem z cukinii… no i co nie bardzo Wam odpowiada? Ale, że co? Że z cukinii? Powiem jedno jak dostaniecie taką zupkę na talerzu, nie wiedząc z czego ona jest, stawiam stówę że nikt nie zgadnie z czego ona jest! (No może oprócz Magdy Gessler, która wie wszystko;-)) To będzie chyba jedna z moich ulubionych zup, ostatnio zachwycałam się tak kremem z pieczarek, a było to jakiś czas temu. A kolorek, po prostu bajka!

Składniki (2 porcje):

  • 1 cukinia;
  • cebula;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • bulion – 2 szklanki;
  • masło 1-2 łyżki;
  • natka pietruszki;
  • koperek;
  • liść laurowy;
  • sól;
  • pieprz;
  • gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Najpierw cukinię trzeba obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę  posiekać, a czosnek zetrzeć na tarce.  Na rozgrzane w rondelku masło wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy przez około 5 minut, a następnie dodajemy cukinię, liść laurowy, bulion i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min, aż cukinia zmięknie. Wyławiamy liścia i miksujemy zupkę. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką i koperkiem.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię