czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Zupa z selerem naciowym

10
02
2014

No umówmy się może nie brzmi to zachęcająco, ale zaznaczam na początku, seler naciowy i korzeniowy to nie to samo! Ponadto w tej zupie mamy mnóstwo innych warzyw, można by rzec taka witaminowa bomba! Jak ktoś wczoraj opijał sukces Kamila Stocha… będzie jak znalazł 😉 No i kończąc te moje wywody, przecież wiecie że ja wrzucam tylko sprawdzone przepisy, na sprawdzone i pycha dania 😉

 

Składniki (2 porcje):

  • 2 pomidory,
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki,
  • 1 seler naciowy,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera korzeniowego,
  • makaron razowy – 50 g,
  • 1 ziemniak,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta,

Przygotowanie:

Ziemniaka, marchewkę,  selera korzeniowego i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Seler naciowy kroimy na kawałki. Warzywa zalewamy  wodą, przyprawiamy i gotujemy 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dokładamy obrane ze skóry, pokrojone w ćwiartki pomidory. Obsmażamy pomidory. Cebulę i pomidory dodajemy do zupy, wsypujemy makaron (ja miałam tylko tagliatelle w domu więc go pokruszyłam). Gotujemy jeszcze wszystko razem przez około 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.  Przed podaniem możemy posypać natką.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię