Warzywka pieczone z ryżem
Dobre warzywko nie jest złe 😉 Mało tego warzywko jest pycha, a jakie zdrowe! I niech mi tu przeciwnicy i zagorzali pożeracze mięsa nie mruczą, bo ja wiem co mówię! A co zrobić żeby warzywko było dobre? Ano trzeba je po prostu dobrze zrobić? A jak dobrze zrobić warzywko? A tak! Patrz w dół!
Składniki (2 porcje):
- 1 cukinia,
- 2 pomidory,
- bakłażan,
- cebula,
- papryka,
- 2-4 ząbków czosnku,
- oliwa z oliwek ok 2 łyżek,
- zioła prowansalskie,
- oregano, bazylia,
- sól, pieprz,
- bulion,
- ryż brązowy 100g (1 torebka),
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Na blasze do pieczenia układamy pokrojone: cukinię, pomidory, bakłażana, cebulę, paprykę (u mnie żółta), czosnek. Warzywa spryskujemy oliwą, posypujemy ziołami i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. W tym czasie, a właściwie można już wcześniej to zrobić, gdyż ryż troszkę długo się gotuje. A gotujemy go w bulionie. Podajemy z ryżem, a dla fanów mięsa, mały kotlecik też może być 😉
Smacznego!!!