czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Makaron z brokułami i pieczarkami

08
02
2014

Znikam na jakiś czas, potem wracam, tłumaczę się i przepraszam, następnie obiecuję poprawę, tylko po to żeby za jakiś czas znowu zniknąć :-/ Chyba dam Sobie spokój i zaniecham tłumaczeń. Dziś jestem 😉 Na początek (tak, kochani bo to że nie piszę nie znaczy że nie gromadzę przepisów) makaron z brokułami i pieczarkami. Nie jest to jakieś popisowe danie, bo raczej, z dań typu „znowu nie mam nic do jedzenia do pracy”. Czy też może „otwórz lodówkę, a powiem Ci co zjesz na obiad 😉 ” Główna zaleta, oczywiście poza tym że smaczne, gdyż u mnie tylko takie, to szybkie i banalnie proste.

 

Składniki (1 porcja):

  • 150g brokułów (połowa brokuła),
  • 100 g pieczarek (6-8 sztuk),
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 łyżeczka masła,
  • makaronu wstążki (wedle uznania),
  • Sol, pieprz,
  • 5-6 łyżek śmietany 18%,

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę obieramy i siekamy; a potem wraz  z brokułami dusimy na patelni na rozgrzanym maśle. W tym samym czasie kroimy pieczarki i dodajemy do brokuła. Podlewamy wszystko wodą i dusimy do momentu aż brokuły będą miękkie.  Teraz dodajemy śmietanę (jeżeli sos jest za gęsty można dodać trochę mleka). Na koniec doprawiamy, solą, pieprzem, lub ulubionymi przyprawami (u mnie estragon). Widzicie jaki krótki opis? Samo przygotowanie tak samo „krótkie”.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię