Kurczak w majeranku
Brak pomysłu na pierś z kurczaka? A proszę bardzo, chętnie służę pomocą! Aromatyczny, kurczaczek w majeranku. Z cebulką, która świetnie tu pasuje. Do tego samo zdrowie, pietruszka, czosneczek! Nic tylko robić, robić, robić!!!
Składniki(1-2 porcje):
- 1 cebula,
- pierś z kurczaka 300 g (jedna pojedyncza),
- majeranek – 1 łyżka,
- czosnek – 1-2 ząbki,
- olej – 1 łyżka,
- papryka słodka,
- natka pietruszki – 1 łyżka,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka soku z cytryny,
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy.Czosnek ścieramy na tarce. Z cebuli, czosnku, majeranku, natki, oleju, soku z cytryny ucieramy marynatę i wkładamy do niej pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka. Odstawiamy na godzinę do lodówki (u mnie całą noc sobie stało). Po tym czasie układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, na około 30 minut. Podajemy z warzywami, ziemniaczkami. Wedle uznania.
Smacznego!!!