czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kurczak w majeranku

09
02
2014

Brak pomysłu na pierś z kurczaka? A proszę bardzo, chętnie służę pomocą! Aromatyczny, kurczaczek w majeranku. Z cebulką, która świetnie tu pasuje. Do tego samo zdrowie, pietruszka, czosneczek! Nic tylko robić, robić, robić!!!

 

Składniki(1-2 porcje):

  • 1 cebula,
  • pierś z kurczaka 300 g (jedna pojedyncza),
  • majeranek – 1 łyżka,
  • czosnek – 1-2 ząbki,
  • olej – 1 łyżka,
  • papryka słodka,
  • natka pietruszki – 1 łyżka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka soku z cytryny,

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy.Czosnek ścieramy na tarce. Z cebuli, czosnku, majeranku, natki, oleju, soku z cytryny ucieramy marynatę i wkładamy do niej pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka.  Odstawiamy na godzinę do lodówki (u mnie całą noc sobie stało). Po tym czasie układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, na około 30 minut. Podajemy z warzywami, ziemniaczkami. Wedle uznania.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię