czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Lekka pomidorowa

09
02
2014

A teraz coś lekkiego, dla Was a może raczej powinnam napisać, dla Nas Kochane. Nas, które walczą by znów ładnie wyglądać, lub też by wyglądać tak niezmiennie. I jeżeli myślicie, że jest to zupa w stylu zupy kapuścianej, którą katowałyście się nie raz, grubo się mylicie. Lekka zupka pomidorowa, pyszna zupa pomidorowa, chyba nie będę oryginalna jak napiszę zdrowa? A poza tym jak to mówi moja mama: „Zupa to zupa!”

 

Składniki (2 porcje):

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1 mały seler,
  • kawałek pora,
  • ryż 50 g (pół torebki,
  • natka pietruszki,
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki,
  • pierś z kurczaka 200-300 g (pojedyncza pierś),
  • liść laurowy,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą. Po zagotowaniu wodę olewamy, mięso musimy opłukać. Jeszcze raz zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy (można czosnek. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (marchewka, seler, pietruszka), por w całości. Cebulkę przypiekamy na palniku(kiedyś robiło się to na kuchni, w dzisiejszych czasach było by to trudne 😉 ) Gotujemy warzywa, aż będą miękkie. Razem z warzywami dodajemy do zupy ryż – musimy w miarę często mieszać zupę, żeby ryż się nie przypalił. Na koniec dodajemy koncentrat. Całość gotujemy przez około 10 minut. Na koniec możemy posypać natką.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię