Lekka pomidorowa
A teraz coś lekkiego, dla Was a może raczej powinnam napisać, dla Nas Kochane. Nas, które walczą by znów ładnie wyglądać, lub też by wyglądać tak niezmiennie. I jeżeli myślicie, że jest to zupa w stylu zupy kapuścianej, którą katowałyście się nie raz, grubo się mylicie. Lekka zupka pomidorowa, pyszna zupa pomidorowa, chyba nie będę oryginalna jak napiszę zdrowa? A poza tym jak to mówi moja mama: „Zupa to zupa!”
Składniki (2 porcje):
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1 mały seler,
- kawałek pora,
- ryż 50 g (pół torebki,
- natka pietruszki,
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki,
- pierś z kurczaka 200-300 g (pojedyncza pierś),
- liść laurowy,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą. Po zagotowaniu wodę olewamy, mięso musimy opłukać. Jeszcze raz zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy (można czosnek. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (marchewka, seler, pietruszka), por w całości. Cebulkę przypiekamy na palniku(kiedyś robiło się to na kuchni, w dzisiejszych czasach było by to trudne 😉 ) Gotujemy warzywa, aż będą miękkie. Razem z warzywami dodajemy do zupy ryż – musimy w miarę często mieszać zupę, żeby ryż się nie przypalił. Na koniec dodajemy koncentrat. Całość gotujemy przez około 10 minut. Na koniec możemy posypać natką.
Smacznego!!!