czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kurczak w sosie brokułowym

09
01
2014

Koniec tego dobrego! Koniec z tym niezdrowym i kalorycznym, ale jakże pysznym jedzeniem 😉 Koniec i kropka! Choć nie powiem będzie mi tęskno… Jedno jednak jest pewne pierogi z kapustą i grzybami, czy też karp nie smakują w dzień powszedni, to jest po prostu magia i smak Świąt. A w piękny chciałoby się powiedzieć patrząc za okno wiosenny czwartek, kurczak w sosie brokułowym! Polecam, nie tylko dla tych co lubią brokuły 😉

 

Składniki:

  • pierś z kurczaka 300 g,
  • brokuł,
  • bulion 1-2  szklanki,
  • pieczarki (ok. 150-200g),
  • jogurt naturalny – 2-3 łyżki,
  • mąka pszenna 1 łyżka,
  • masło 1 łyżka,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka,

Przygotowanie:

Brokuły dzielimy na różyczki, obgotowujemy ok 6 minut we wrzącej wodzie, odsączamy. Mięso kroimy w cienkie plastry, oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na  maśle. Gdy kurczak się zarumieni, przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki (doprawiamy je solą, pieprzem i papryką). Usmażone przekładamy do garnka. Pieczarki, mięso, brokuły zalewamy rosołem i gotujemy 10 minut. W tym czasie mieszamy jogurt z mąką. Ja sos robiłam po wyjęciu mięsa i brokuł. Do wywaru dodajemy jogurt z mąką i gotujemy,  aż sos zgęstnieje.

Napisz swoją opinię