Kurczak w sosie brokułowym
Koniec tego dobrego! Koniec z tym niezdrowym i kalorycznym, ale jakże pysznym jedzeniem 😉 Koniec i kropka! Choć nie powiem będzie mi tęskno… Jedno jednak jest pewne pierogi z kapustą i grzybami, czy też karp nie smakują w dzień powszedni, to jest po prostu magia i smak Świąt. A w piękny chciałoby się powiedzieć patrząc za okno wiosenny czwartek, kurczak w sosie brokułowym! Polecam, nie tylko dla tych co lubią brokuły 😉
Składniki:
- pierś z kurczaka 300 g,
- brokuł,
- bulion 1-2 szklanki,
- pieczarki (ok. 150-200g),
- jogurt naturalny – 2-3 łyżki,
- mąka pszenna 1 łyżka,
- masło 1 łyżka,
- sól, pieprz,
- papryka słodka,
Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na różyczki, obgotowujemy ok 6 minut we wrzącej wodzie, odsączamy. Mięso kroimy w cienkie plastry, oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na maśle. Gdy kurczak się zarumieni, przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki (doprawiamy je solą, pieprzem i papryką). Usmażone przekładamy do garnka. Pieczarki, mięso, brokuły zalewamy rosołem i gotujemy 10 minut. W tym czasie mieszamy jogurt z mąką. Ja sos robiłam po wyjęciu mięsa i brokuł. Do wywaru dodajemy jogurt z mąką i gotujemy, aż sos zgęstnieje.