Kurczak po śródziemnomorsku



Nie wiem jak wy ale jak danie ma ładną nazwę, mam ochotę je zrobić. No a poza tym, kochani. Dobry kurczak nie jest zły 😉 A tu mamy kolejny przepis na piersi z kurczaka, coś innego niż oklepany kotlet. Do tego mamy warzywko, witaminki, a o tej porze i przy takiej pogodzie, każdemu przyda się no może nie bomba, ale taka bombka witaminowa. A na dworze dzisiaj mamy coś jakoś -15. Brr….. Polecam posiedzieć w kuchni zamiast marznąć 😉
Składniki (2 porcje):
- pierś z kurczaka – jedna pojedyncza,
- papryka słodka,
- bazylia,
- oregano,
- sól,
- pieprz,
- pomidor – 4 sztuki (mogą być również pomidory z puszki),
- olej 1-2 łyżki,
- cebula – 1 sztuka,
- natka pietruszki około 2-3 łyżki,
- sok z cytryny 2 łyżki,
- czosnek 2-3 ząbki (wedle uznania),
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy (ja użyłam papryki słodkiej, odrobiny soli, pieprzu, oregano i bazylii) i smażymy na patelni na łyżce oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Kurczaka wyjmujemy i na tej samej patelni na drugiej łyżce oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek starty na tarce. Po kilku minutach dodajemy pomidory, kurczaka i sok z cytryny. Jeżeli lubimy bardziej doprawione dodajemy przyprawy. Dusimy wszystko aby było miękkie, pod koniec dodajemy natkę z pietruszki jeszcze chwilę dusimy. Możemy podawać z warzywami, ryżem, makaronem, jak kto lubi. Gotowe!
Smacznego!!!