Kurczak grillowany ze szpinakiem
Coś się ostatnio ociągam z tymi przepisami. Jakoś tak pogoda nie sprzyja, a raczej sprzyja rozwojowi choróbsk. W domu obecnie posiadamy trzy różne choróbska. I to już się ciągnie ze dwa trzy tygodnie. Więc chyba jakoś mi wybaczycie, chwilową nieobecność 😉 A żeby się lepiej zdrowiało polecam ROSOŁEK domowej roboty 😉 A jak ktoś nie lubi rosołku (tak jak ja), coś zdrowego i dobrego, jak na przykład Kurczak grillowany ze szpinakiem 🙂 Szpinak, nie ma nic lepszego niż dobrze zrobiony szpinak. Ostatnio odkryłam pyszny, świeży szpinak w Lidlu. Naprawdę polecam!
Ach i o mały włos bym zapomniała!
Wszystkiego Najlepszego dla wszystkich Babć i Dziadziusiów!!!!
Składniki:
- pierś z kurczaka 200 g,
- szpinak 400-500 g,
- 1 cebula,
- olej 1 łyżka,
- ser Feta – 2 plasterki,
- pomidory z puszki 1 puszka,
- mleko – 1 szklanka,
- papryka słodka,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- czosnek (według uznania),
Przygotowanie:
Fileta z kurczaka przyprawiamy (u mnie sól, pieprz i papryka słodka) i grilujemy (ja to robię w grillu elektrycznym, ale można równie dobrze przygotować go na patelni grillowej lub normalnej). Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, dodajemy szpinak (ja dodaję świeży szpinak, wcześniej umyty i poszatkowany, ale może być również rozmrożony szpinak), przyprawiamy czosnkiem i ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, podlewając chudym mlekiem, gdy wysycha. Pod koniec duszenia dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 10 minut. Ser Feta kroimy w kostkę i posypujemy nim ciepły szpinak. Tak przygotowany szpinak podajemy z kurczakiem i na przykład świeżymi pomidorami.