Krem Brokułowy
Zielono mi… czy też zielono ci 😉 można by zaśpiewać patrząc na kolorystykę moich kilku ostatnich dań. Tak jakoś się ułożyło. Ale co ja poradzę, że ja tak lubię zarówno szpinak jak i brokuły!!! Aczkolwiek domyślam się że większość z Was wolałaby coś troszeczkę innego na obiadek, niż taka zielona „papka”. Obiecuję się poprawić i wrzucić coś innego, a tymczasem zapraszam na pyszną, delikatną zieloną, brokułową papkę 😉 Ach dodam jeszcze, że ta jakże pyszna papka jest jednym z dań które polecam jeżeli marzycie o wspaniałej sylwetce 😉
Składniki (2 porcje):
- brokuł 400g (mniej więcej średniej wielkości brokuł),
- cebula 1 sztuka,
- marchewka 1 sztuka,
- olej 1 łyżka,
- jogurt naturalny 1-2 łyżki (w wersji dla łasuchów, śmietana),
Przygotowanie:
Rozdrabniamy brokuły na małe różyczki. Obieramy marchewkę, ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Następnie kroimy cebulę i obsmażamy delikatnie na oleju. Dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy brokuły i marchewkę. Zalewamy wodą (ilość w zależności od tego jak gęstą chcemy uzyskać zupę). Nakrywamy pokrywką i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie przekładamy wszystkie warzywa do miksera i miksujemy, aż do otrzymania jednolitego kremu. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, a na koniec dodajemy jogurt, lub śmietanę. I gotowe!
Smacznego!!!