Tagliatelle z szynką i śmietaną



Jak ktoś lubi spaghetti carbonara, to na pewno zasmakuje mu ten właśnie makaron. Ja na przykład bardzo lubię taki śmietanowy sos. Do tego niewiele składników. No i na koniec jeszcze czas. Robi się ten sos po prostu błyskawicznie. Ni mniej ni więcej tylko coś jakoś 18 minut 😉 Kupiłam sobie wagę, więc teraz przy niektórych składnikach będzie waga 🙂 A co! 😉
Składniki:
- 400 g makaronu tagliatelle,
- 50 g masła ( 3-4 łyżki),
- 125 g szynki pokrojonej w paski (3 grube plastry),
- 200 g śmietany,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- parmezan,
Przygotowanie:
Na początek w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Na dużej patelni, rozpuszczamy masło. Dodajemy szynkę i smażymy dopóki nie zbrązowieje, około 5 minut. Następnie wlewamy śmietanę i gotujemy aż zgęstnieje (5-10 minut). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odcedzamy makaron, wyjmujemy na talerz. Nakładamy sos, a na koniec posypujemy startym parmezanem. I już!
Smacznego!!!