czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Tagliatelle w sosie serowym z brokułami

21
12
2013

No co ja mogę powiedzieć, jak ktoś nie lubi brokułów to choćby nie wiem co nie zasmakuje mu ten makaron. Ja na szczęście zaliczam się do tych osób co to na palcach jednej ręki wyliczą rzeczy których nie lubią (czy to dobrze, nie wiem zależy z której strony na to patrzeć 😉 ) Ale brokuły lubię. A makaron tagliatelle w sosie serowym z brokułami, jak najbardziej tak.  No i popatrzcie, jak to cudownie wygląda… nie wiem czy wiecie ale zielony to mój ulubiony kolor!

 

Składniki:

  • 300g brokułów (jeden duży brokuł),
  • bulion  (woda + kostki rosołowe),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 300g makaronu wstążki,
  • Sol, pieprz,
  • 4-5 łyżek sera żółtego,

Przygotowanie:

Brokuły czyścimy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Trzon trzeba wykroić i posiekać drobno. Różyczki gotujemy w bulionie ok. 4 minut. Następnie odcedzamy brokuła, a bulion zostawiamy. Cebulę obieramy i siekamy; a potem wraz  z brokułami dusimy na patelni na rozgrzanym maśle. Dolewamy do tego 150 ml bulionu i dusimy pod przykryciem ok. 8minut.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Brokuły miksujemy z bulionem. Ser żółty starty wcześniej na tarce mieszamy  z brokułową masą, dodajemy posiekany trzon brokuła i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy. Mieszamy sos z makaronem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię