Sałatka z rzodkiewką i twarogiem
05
12
2013



Nie ma to jak zdrowa, lekka, smaczna, kolorowa sałatka. Ja ją jadłam na śniadanie, ale myślę że będzie równie dobrze smakowała na kolację. A w dzisiejszych czasach, kiedy to zdrowe jedzenie jest takie trendy, świetna propozycja na lekki lunch do pracy. Wystarczy namawiania. Ja na pewno będę ją robiła co jakiś czas 😉
Składniki:
- 4 garście roszpunki (ok. 60g),
- pęczek rzodkiewek,
- 100g twarożku,
- 50ml jogurtu naturalnego,
- ½ cytryny,
- mięta –wg uznania,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
Roszpunkę myjemy i suszymy. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki. Miętę myjemy, siekamy. Twaróg kruszymy. Mieszamy jogurt z miętą. Doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą cukru, solą, oraz pieprzem. Łączymy roszpunkę z rzodkiewkami, polewamy sosem jogurtowym. Na koniec posypujemy twarogiem. Do tego można chlebka, najlepiej razowego i zajadamy.
Smacznego!!!