Sałatka z fetą, papryką i migdałami



Jedna z moich „kolacyjnych” sałatek. W nazwie nie umieściłam pora, w sumie to nie wiem dlaczego bo to bardzo istotny składnik. Nie każdy lubi pora, ale nawet dla tych opornych myślę że warto spróbować. Może nie jest to moja ulubiona sałatka, ale myślę że smak ciekawy i warty spróbowania. Zatem polecam 😉
Składniki:
- 1 por,
- 1 papryka,
- 120 g fety,
- 1 łyżka migdałów,
- kilka oliwek,
Sos:
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- natka pietruszki – wg uznania,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
Z pora Wykorzystamy tylko białą część. Należy ją opłukać, odsączyć, pokroić w talarki, i następnie przez 7-10 minut gotować na parze, wystudzić. Migdały dość grubo siekamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. Ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy, na koniec dodajemy oliwki. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżką wody, dodajemy natkę. Na koniec doprawiamy sałatkę do smaku.
Smacznego!!!