czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Placuszki Twarogowe

15
12
2013

Nie wiem jak wy ale dla mnie niedzielne śniadanie, musi się różnić od poniedziałkowego, czy też czwartkowego. Już jak byłam dzieckiem, tata wymyślał, a to jakąś fajną zupę mleczną. A to jakieś fajne naleśniki, albo racuchy. I jak to mówią czym skorupka za młodu nasiąknie… czy jakoś tak. W każdym bądź razie, teraz ja będąc mamą staram się zawsze coś wykombinować. Najczęściej coś słodkiego. Bo to moja Zuzia lubi najbardziej. Ale słodko nie znaczy niezdrowo. Bo tu dzisiaj proszę Was, placuszki z twarogu i mąki razowej (choć czasem robię również z pszennej). Uwaga wywołują uśmiech małego łobuza! Bezcenne 🙂

 

Składniki:

  • 300 g sera twarogowego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki razowej,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • dżem, miód,

Przygotowanie:

Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę, sól i cukier. Mieszamy.  Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy masę twarogową, tworząc małe placuszki. Smażymy aż się zarumienią. Podajemy same, lub z miodem, z dżemem, cukrem pudrem. Jak kto lubi.

Smacznego!!!

Komentarze (1)

I enjoy the efforts you have put in this, thanks for all the great posts.

Napisz swoją opinię