Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym
Jak to ładnie brzmi prawda? No i coś takiego innego. Na przekór tym którzy z piersi z kurczaka potrafią robić tylko kotlety 😉 No i szczerze muszę powiedzieć, że ja nie jestem wielką fanką dań „owocowych”. Nie przepadam, ani za pizzą z ananasem, ani za schabem ze śliwką. I taka pierś też bardziej odpowiada mi na ostro. Co nie znaczy, że mi nie smakowało. Bo smakowało, a miłośnikom takich smaków z całą pewnością zasmakuje. Przyprawione trochę na sposób orientalny. No nic musicie po prostu zrobić i spróbować.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka (200-300 g),
- sól,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Marynata:
- •1/2 szklanki soku z pomarańczy + 1 łyżeczka startej skórki,
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku, drobno starty,
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy,
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu,
- 1 łyżka miodu ,
- 2 łyżki octu ryżowego lub winnego,
- szczypta mielonej papryki (ostrej lub słodkiej),
Przygotowanie:
W garnku umieszczamy wszystkie składniki marynaty: sok i skórkę z pomarańczy, imbir, czosnek, kurkumę, biały pieprz, miód, ocet, paprykę. Gotujemy przez około 5 minut na większym ogniu. Studzimy. Filet z kurczaka doprawiamy solą i wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą, obtaczamy mięso w marynacie i odstawiamy na około 3 godziny lub na dłużej (np. na noc do lodówki). Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wstawiamy naczynie z kurczakiem i całą marynatą do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 25 minut, w międzyczasie 2 – 3 polewać marynatą z naczynia. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika. Marynatę wlewamy do rondelka, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej uprzednio w niewielkiej ilości wody, zagotowujemy. Sos ma zgęstnieć. Jeżeli jest sos za gęsty dolewamy trochę wody. Polewamy mięsie i ryżu (który gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Smacznego!!!