czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Paprykowa Zupa Krem

04
12
2013

Papryka… jakoś nigdy nawet nie pomyślałam żeby użyć jej do zupy. I wiele straciłam. Stwierdziłam, po tym gdy pierwsza łyżka tej zupy wylądowała w moim brzuchu. Zwłaszcza teraz, gdy na dworze coraz zimniej. A mnie to już w tym roku wyjątkowo. Ciągle zimno. Najchętniej nie wychodziłabym z domu. Ta zupa jest dla wszystkich zmarzluchów.

 

Składniki (2 porcje):

  • 0,5 kg żółtej i pomarańczowe papryki (2 sztuki),
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • papryczka chilli -wg uznania (u mnie 1/2)
  • szczypta mielonej słodkiej papryki,
  • tymianek,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną na małe kawałki żółtą i pomarańczową paprykę. Solimy, dodajemy słodką paprykę, oraz posiekane chilli. Smażymy kilkanaście minut. Wlewamy bulion, dodajemy tymianek. Dusić pod przykryciem ok 30 min. Miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i natką.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię