Paprykowa Zupa Krem
04
12
2013



Papryka… jakoś nigdy nawet nie pomyślałam żeby użyć jej do zupy. I wiele straciłam. Stwierdziłam, po tym gdy pierwsza łyżka tej zupy wylądowała w moim brzuchu. Zwłaszcza teraz, gdy na dworze coraz zimniej. A mnie to już w tym roku wyjątkowo. Ciągle zimno. Najchętniej nie wychodziłabym z domu. Ta zupa jest dla wszystkich zmarzluchów.
Składniki (2 porcje):
- 0,5 kg żółtej i pomarańczowe papryki (2 sztuki),
- 1/2 czerwonej papryki,
- papryczka chilli -wg uznania (u mnie 1/2)
- szczypta mielonej słodkiej papryki,
- tymianek,
- 2 szklanki bulionu,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną na małe kawałki żółtą i pomarańczową paprykę. Solimy, dodajemy słodką paprykę, oraz posiekane chilli. Smażymy kilkanaście minut. Wlewamy bulion, dodajemy tymianek. Dusić pod przykryciem ok 30 min. Miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy pokrojoną w kostkę czerwoną papryką i natką.
Smacznego!!!